Stanzling Stanzling Stanzling

Denna häst ! för vissa hästar gör man visst allt !!!
Från ett 6 månaders föl som vi egentligen inte skulle ha, till Godkänd hingst i 3 länder, vägen där emellan har varit allt annat än rak, den har varit mer som ett korsstygn, lappat o lagat. men den har varit värd vart ända öre, blod, svett och alla tårar.
Alla har inte följt mig men för de som hängt med ett tag så vet ni att min hjärte häst har varit Nobody 35, han fick sorgligt nog lämna oss 2015 alldeles för tidigt, sedan dess har det inte funnits någon som fastnat i mitt hjärta, Sen kom Stanzling ( Guldgossen ).
Stanzling är en väldigt speciell häst som allt som oftast berör de som har med honom att göra. Det ska bli så kul att se vad han har att ge den Svenska haflinger aveln !  

Nu längtar vi till våren

Första fölet är här så nu längstar man ännu mer till våren!
7/2 fölade Renngitsch ett välskapt hingstföl, en härlig kille som är full av liv.
Nu längtar man ju till att få se de andra fyra indeviderna som ska kolla ut.

Förberedelserna inför 2022 års hingst premiering med Stanzling är i full gång.
För er som går och funderar på om ni ska använda Stanzling i år eller ej så tycker jag att ni ska över väga det ordentligt för han kommer förmodligen inte att stå i Sverige 2023 och då får ni vänta till 2024.
Vi har bestämt oss för att låta honom Leistungsprufung/Brukbarhets prov till hösten och in för det så kommer han med största sannolikhet att förberedas för detta i Sud Tirol från och med mitten av Juli i år och eventuellt blir han kvar i södra Europa för 2023 år betäckning.

Föl 2022

Snart startar fölningssäsongen här, vi får om allt går som planerat så blir det 5 föl.

Renngitsch  & Banana Joe :  Beräknad  till 31/1

Baghira 661 & Wienerart 44 : Beräknad till 9/4

Ekbackens Finley Faye 650 Acilliano BE 38 : beräknad till 9/5

Ekbackens Amazon 662 & Wienerart : Beräknad till 20/5

Balessa 660 & Wienerart 44 Beräknad till 28/5

Än har vi inte kommit på ett bra tema för i år, hjälp oss gärna med ett bra tema !!

 

 

Stanzling !

Med Stanzling har vi haft en lång resa på 4 år. Det började med at han som 10 månader ung fick en dubbelsidig lunginflammation som vi med nöd och näppe lyckades häva. Glada över att han överlevde ställde vi in siktet på en godkänd hingst som 3 åring.

Sen kom pandemin och det blev ingen premiering som 3 åring, 2021 kom och avelsvärderingen blir av. Tyvärr händer det något under resan till premieringen som gör att Stanzling påvisar smärta och irritation under premieringens bruksprov vilket gör att det måste avbrytas, han blir då inte heller godkänd enligt rasvisakrav.

Luften går ur oss och för ett litet tag ger vi upp men skam den som ger sig, efter kontakt med Italien som är vårt moderland kommer vi fram till att Danmarks HADK har sin visning i augusti, vi kontakar dem och får klartecken att vi är välkomna men då måste han vara registrerad i Danmark och för det krävs en dansk ägare och att denna är medlem i HADK, tur man har vänner som ställer upp – tack Christian.

Så, nu är Stanzling registrerad i Danmark, tillhälften danskägd men kvar återstår resan till Danmark. Vi vet att han på vägen till Svenska premieringen hängde på bakbommen så vanlig transport är inget alternativ för den 60 mil långa resan, E-K Nilsson har en transport som de åker baklänges i som vi får låna, E-K vi är dig evigt tacksam för detta. Den 6: e augusti lastar vi och drar till Sommersted för att få bekräftat om vi satsat rätt. Jag kan villigt erkänna att mina nerver spelar mig spratt hela den veckan och jag har ett ständigt pirr i magen. Jag vet att vi har en häst som faller oss i smaken men ska han lyckas charma resten av haflingervärlden?

Lördagen kommer och dags för Kåring i Danmark med domare från Italien och Holland. Dagen börjar med mätning, efter att inte ha så goda erfarenheter efter mätningen i våras blir han lite ängslig och kryper ihop en hel del detta gör att han har krympt ett par cm, aja det är ändå inom den goda gränsen.

Vidare blir det hårt underlag han sköter sig kanon och domarna tar god tid på sig, bra eller dåligt? Ja, det kan man ju undra och hinna bli lite extra nervös för.

Då blir det dags för ring, tyvärr är han enda fyraåringen så han får gå med de fyra treåringarna på ring, även här sköter han sig galant.

Så blir det äntligen dags för trekanten och det lösa momentet, nu har fjärilarna slagit sig till ro i magen. Bea får honom att visa sig från sin bästa sida, vilket team de är de där två.

Min övertygelse om att kan blir godkänd börjar infinna sig, men man vet ju aldrig, kan ju vara så att jag ser honom lite mer med hjärtat än hjärnan.

Nu väntas många timmars av väntan innan slut ringen och vi får veta slut domen, Godkänd eller ej, fem långa timmar. Så äntligen börjar de med pläderingen för treåringarna, där står de nu och väntar – fina som få, så äntligen är det hans tur det krävs ett skarpt öra att för stå den danska pläderingen som översatts från tyska, fast 2A är inte svårt att förstå och när vi hör 2A då reser sig håren på hela min kropp och man kan inte hålla sig från glädje rop. Han är Godkänd/Kårad!!!! vilken lycka, men tror ni lyckan stannar där? Nej lyckan fortsätter och han blir kårad till dagens kåringsvinnar, vilken revansch!


Så är det ju bara 60 mil hem, men vad gör det, 60 mil är ju lätt när man åker hem med EU godkänd hingst.

cof

Mycket hästar blir det.

Februari och Mars har hitentill varit väldigt händelserik. En resa till Italien för mig och 3 för min far, resutatet 8st nya flingor till Sverige , 5st har redan hittat nya ägare en har sin på g och 2st blir kvar hos oss.
Vi tackar fam Zöggeler för det fina sammarbetet med att få fina hästar till Sverige.
Wir danken Fam. Zöggeler für die großartige Zusammenarbeit, um schöne Pferde nach Schweden zu bringen.
Och Fam Edelmann för att ni alltid hjälper oss med övernattningar och stallplats under dessa resor.
Und Fam. Edelmann, weil Sie uns bei diesen Reisen immer bei Übernachtungen und Boxen helfen.

Snart är det April och de tänkta fölen väntas, Vi väntar 4st, 3st egna och så Marias Varina. Rina är planerad först ut hon är dräktig med Wilco, tätt följt av Ashely som åter igen är dräktig med Acilliano BE, Ekbackens Finly Faye & Varina är dräktiga med Stanzling så där går vi och är dubbelt spännda.

Jag lät ju tidigar i år PSSM testa alla min hingstar, tyvärr visade det sig att Wilco bar på en av generna, detta gjorde att jag också lät testa alla stona, Finly Faye är ju efter Wilco och det var 2 långa veckor innan jag fick svar, svaret var dock väldigt välkommet, Ekbackens Finly Faye är PSSM fri. 


11e April bär det av till Skara för hingst premiering med Stanzling.
Bea Har gjort ett så stort och fint jobb med honom så nu gäller det bara att hålla tummarna.


PSSM

Nu är alla våra hingstar testade för PSSM, 4 av 5 är helt fria.

Det är med tungt hjärta jag måste meddela att Wilco har genotypen GYS1/N, detta innebär att jag kommer plocka han ur avel.
Om man hade haft erfarenhet och visdom om detta innan hade jag gjort det för länge sedan. Han har aldrig haft några symton som gjort att jag kunnat ana denna sjukdom.

Detta är en genetisk sjukdom med hög ärftlighet så jag kommer låta alla mina ston testas och råder alla som tänker avla göra det samma.

Julklapps tipps

Priser 2021
Betäcknings avgiften är 7500 kr inklusive moms, bete och vid behov ingår även box,  ingen levandeföl avgift tillkommer.

Julklapps tipps
Boka betäckning innan 31/12 2020 och få 1000kr rabatt.
Bokningen kostar 1000kr och betalas in innan 20201231,
resterande 5500kr betalas när betäckningen är klar 2021.
Betäckningsavgiften ska vara betald innan det betäckta stoet lämnar oss.

FÖL 2020
Om allt går vägen så får vi 3st föl här på Ekbacken 2021.
Ashely 18310/T är åter igen betäckt med Acilliano BE 38,
Ekbackens Finley Fay 650 är betäckt med Stanzling, vilket kommer bli väldigt spännande då det är bådas första avkomma. Alla vet inte att Stanzling pga covid-19 fick dispens för betäcknings året 2020.
Sen så har jag fått låna Marias fina Rina 610, henne har jag valt att betäcka med Wilco 26, en kombination som vi verkligen tror på.

 

Fina Ekbacken hästar

Ekbackens Ascona är nu 1 månad, en lite fin glädjespridare. Vi har valt att köra kombinationen Acilliano BE och Ashley en gång till och hoppas på samma fina resultat.

Alla hingstar är nu hemma och betäckningarna är i full gång.
Jag vill tacka Bea och Veronica för ert fina jobb med Wienerart och Amorone.
tillbaka på betäckning är fina Unique Star, hon har blivit så vacker.

 

 

 

Lite bitter !

Det är ju beslutat att skjuta avelsvärderingen för SH´s raser på framtiden, tyvärr tror jag nog att vi får sikta på 2021. Lite bitter är jag nu i detta, men det är väl bara att gilla läget och planera om. Våra förhoppningar på att få använda Stanzling i avel får vänta till nästa år.



https://photos.google.com/photo/AF1QipP5z55APymRx5yXm3jKoxyLPx6B521JepGuOHX2
Lite smutsig men vad gör det, ändå en fröjd för ögat.

Annars så ser vi fram emot Ashley`s fölning i början av april, hon är dräktig med Acilliano BE. Så det bittra går nog snart över.